Foto - Kunt u de alimentatie niet meer betalen?

Kunt u de alimentatie niet meer betalen?

2021-01-20 | AUTEUR MARLOES STERRENBERG

In de huidige, onzekere, tijd worden veel mensen geconfronteerd met een achteruitgang in inkomsten. Uw bedrijf maakt minder winst of u verliest uw baan. Wanneer u in die situatie zit en alimentatie moet betalen voor uw kinderen of ex-partner is het van groot belang snel actie te ondernemen.

Over het algemeen wordt alimentatie vast gesteld door de Rechtbank. De Rechtbank doet dat op verzoek van een van de partijen of op basis van afspraken die tussen partijen zijn gemaakt. Wanneer uw inkomsten achteruit gaan kunt u niet, zonder instemming van uw ex-partner, zelf de alimentatie verlagen of stop zetten. Goed is om eerst met uw ex-partner te overleggen over een verlaging of (tijdelijke) stopzetting van de alimentatiebetalingen. Lukt het hierover afspraken te maken, vergeet die afspraken dan niet op papier te zetten en uw ex-partner voor deze afspraken te laten tekenen.

Wanneer het niet lukt afspraken te maken is het aan te raden zo snel mogelijk een advocaat te zoeken. Een advocaat kan de Rechtbank vragen de alimentatie te verlagen of op nihil te zetten.

Over het algemeen wijzigt de Rechter het alimentatiebedrag niet met terugwerkende kracht. Dat wil zeggen dat pas per datum van de uitspraak, of op zijn vroegst per datum indiening van het verzoekschrift tot verlaging, de wijziging ingaat.

Op deze praktijk komen wel eens uitzonderingen voor. Bijvoorbeeld als een rechtelijke uitspraak, waar alimentatie is vastgesteld, van aanvang af niet aan de wettelijke maatstaven heeft beantwoord doordat bij die uitspraak van onjuiste of onvolledige gegevens is uitgegaan. Dit kan zelfs voorkomen bij verstekzaken. Er wordt bij verstek uitspraak gedaan als er geen verweer wordt gevoerd. Het verzoek wordt dan zonder tegenspraak toegewezen. Wanneer later blijkt dat in zo’n uitspraak van verkeerde gegevens is uitgegaan kan het lukken die uitspraak op een later moment met succes aan te vechten. Recent is het hof ’s-Hertogenbosch tot een dergelijk oordeel gekomen. In meerdere verstekzaken tegen deze vader was geen rekening gehouden met zijn omvangrijke schuldenlast. De alimentatieplicht is met terugwerkende kracht op nihil gesteld.

Zit u in een lastige positie omdat u de alimentatieplicht niet meer kan voldoen? Wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor.

ARCHIEF
openCollapse
KENNISGEBIEDEN